Drveni eko briket

Briket je prije svega moderna, ekološki i cjenovno prihvatljivija i ekonomičnija alternativa za čvrsta goriva poput drva ili uglja.

100% BUKVA!

Ogrjev je jedan od najbitnijih energenata i svake zime značajan dio kućnog budžeta ode na grijanje. Grijati se mora, a u našem širokom asortimanu energenata u kojem kupcima nudimo ogrijevno drvo, sve vrste uglja, ENplus certificirani pelet - pojavljuje se i briket koji ćemo vam u nastavku teksta detaljnije prezentovati.

Briket je čvrst energent biljnog porijekla. Proces proizvodnje se sastoji od usitnjavanja sirovine a zatim njenog kompresovanja pod visokim pritiskom kako bi se dobio kompaktan briket koji po izgledu podsjeća na ogrijevno drvo.

Briket je prije svega moderna, ekološki i cjenovno prihvatljivija i ekonomičnija alternativa za čvrsta goriva poput drva ili uglja. Ono što je najbitnije spomenuti za briket je činjenica da jedna tona briketa mjenja čak 3 do 4 prostorna metra ogrijevnog drveta! Briket ima i mnoge druge benefite - ravnomjernije i u dužem vremenskom periodu oslobađa energiju za razliku od peleta koji jednostavno brzo izgori.

Druga velika prednost briketa u odnosu na pelet je što za njegovo korištenje nije potrebna specijalizovana peć za sagorijevanje. Briket se može ložiti u bilo kojoj peći ili kaminu na čvrsta goriva. Ukoliko poredimo kalorijsku vrijednost briketa sa ostalim čvrstim gorivima - briket ima veću kalorijsku vrijednost od najkvalitetnijeg uglja.

Ono što je takođe jako bitno napomenuti je da je briket po dimenzijama manji a sabijeniji i kalorijski mnogo vrijedniji od drveta i uglja, pa je potrebno manje prostora za skladištenje. Što se tiče energetske vrijednosti kada se poredi sa drvetom i ugljem, jedna tona briketa otprilike mijenja 3 do 4 prostorna metra suhog drveta ili 1100kg lignita.

Piljevinu koja u našoj kompaniji ostaje poslije obrade ogrijevnog drveta, koristimo za proizvodnju briketa. Briket kao ogrijev u zagrijevanju prostorija dobija svakim danom sve veći značaj. Naš briket se proizvodi od piljevine i drvnih ostataka isključivo od bukve i presuje se mehaničkom presom bez dodataka i kao takav sa pravom nosi naziv: EKO BRIKET sastava 100% bukva!

ZAKLJUČAK!? Ogrijevno drvo svakako predstavlja pouzdan način grijanja ali ako u cjenovni odnos stavimo 3 do 4 prostorna metra ogrijevnog drveta i 1 tonu našeg EKO drvenog briketa, koja kalorijski mjenja ranije spomenuta 3 do 4 prostorna metra ogrijevnog drveta – dobijamo činjenicu da bi jedno domaćinstvo prelaskom na briket kao energent za loženje uštedilo dosta novca a pri tome je briket kao energent lakši za skladištenje, nije potrebno dalje isušivanje kao što je to slučaj sa drvetom – jednostavno je potrebno samo istovariti briket na suho mjesto i on je spreman za postizanje ugodne temperature u Vašem domu.

Pozovite nas i poručite Vaš briket te se uvjerite u iznad navedene činjenice!

Samo sunce grije bolje od nas!

Vaš drvosječa

Drveni eko briket

Naši proizvodi

Ogrijevno drvo iscijepano

Koliko ste puta čuli kako je drvo tvrdih lišćara najbolje drvo za ogrjev? To nije slučajno! Upravo drvo tvrdih lišćara najduže održava kuću toplom jer ne sagorijeva brzo a prilikom sagorijevanja ispušta energiju od čak 1.850kWh po prostornom metru!
Više o proizvodu

Pelet

Pelet je presovani drvni ostatak vlažnosti manje od 10% što mu daje visoku energetsku učinkovitost. Automatika sagorijevanja stavlja pelete u rang sa lož uljem i plinom. Peći se automatski pale i gase, postižu i održavaju zadanu temperaturu, te imaju automatsko doziranje potrebne količine peleta.
Više o proizvodu

Briketi

Briket je čvrst energent biljnog porijekla. Proces proizvodnje se sastoji od usitnjavanja sirovine a zatim njenog kompresovanja pod visokim pritiskom kako bi se dobio kompaktan briket koji po izgledu podsjeća na ogrijevno drvo.
Više o proizvodu

Kameni ugalj

Mrki ugalj je tamno sive do crne boje. Odlikuje se visokom toplotnom vrijednošću zbog čega se u najvećoj mjeri primjenjuje u industriji. Koristi se i u domaćinstvima za veće sisteme i instalacije grijanja koji mogu da podnesu veliku toplotnu vrijednost mada ima primjenu i u širokoj potrošnji.
Više o proizvodu

Lignit ugalj

Lignit ugalj je smeđe do crne boje. Zbog svoje primjene i količine, predstavlja izuzetan potencijal u energetskom smislu. Toplotne vrijednosti uglja lignit se kreću od 9.500 - 14.500 kJ/kg.
Više o proizvodu