Drveni ENplus® pelet

Kliknite naslov ako želite saznati više o Enplus certifikaciji

Pelet po svjetskim standardima

Biomasa kao gorivo za grijanje je kroz pelet dobila veliku mobilnost i mogućnost lakšeg globalnog trgovanja. 

Na tržištu Europske unije, koje je najveće svjetsko tržište za pelet, se pored peleta proizvedenog na teritoriji Europske unije može naći i pelet proizvođača iz SAD, Kanade, Brazila, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Azije. U cilju održavanja nivoa kvaliteta pelet na globalnom nivou, uspostavljen je ENplus® standard kojim rukovodi Europsko vijeće za pelet (eng. EPC – European Pellet Council). 

Ovaj standard je klasifikovao 3 nivoa kvaliteta peleta:

  • A1 i A2 – pelet kao energent za grijanje objekata
  • B klasa - pelet predviđen za industrijsku upotrebu

ENplus kontrolira cijeli lanac isporuke od proizvodnje do dostave krajnjem kupcu i time nudi visoku sigurnost kvalitete i potpunu transparentnost. Proizvođači peleta koji su nosioci ENplus certifikata se redovno kontrolišu od strane neovisnih stranih revizora. Pri tome se kontrolira ulazna sirovina, pogon za proizvodnju kao i da li proizvodač interno vodi kontrolu kvalitete proizvoda. Dnevna kontrola peleta i skladištenje uzoraka je po ENplus standard obaveza, kao što je naprimjer čuvanja uzoraka hrane u ugostiteljstvu. Kada se pelet proizvede, u nastavku lanca se nalaze ENplus certificirani distributeri. ENplus certificirani distributeri moraju ispunjavati stroge kriterije skladištenja, dostavnih vozila i obuke vozača.

Prepoznavajući neophodnost podizanja nivoa kvaliteta peleta bosanskohercegovačkog porijekla, kompanija DRVOSJEČA je, kao trgovac sa najvećim pojedinačnim tržišnim udjelom na tržištu ogrjeva i peleta, početkom 2021. godine započeo process implementacije ENplus standarda u svojim pogonima i predstavništvima širom Bosne i Hercegovine. Kao rezultat našeg predanog rada, sa ciljem opskrbljavanja domaćeg ali i evropskog tržišta sa visokokvalitetnim peletom, naša kompanija je u martu 2021. godine zvanično dobila certifikat o primjenjenom ENplus standardu u svom poslovanju kao trgovca peletom. Time je naša kompanija postala PRVA i JEDINA u Bosni i Hercegovini koja je dobila certifikat za ovlaštenog distributera peletom po ENplus standardu te je do dana današnjeg i ostala jedina, uspješno održavajući svoj standard po strogim kriterijima.

ENplus standard je decidno odredio koja vrsta sirovine može da ide u pelet, a definisani su i parametri kvaliteta peleta kojih se moraju pridržavati proizvođači, kao što su vlaga, mehanička čvrstoća, ostaci pepela, kalorijska vrijednost, prašina u peletu, ukupna gustoća, dimenzije i drugi hemijski parametri. Već sami podatak da li je proizvođač odnosno distributer certifikovan daje krajnjim potrošačima sigurnost prilikom kupovine. A kako da znate da li je firma koja tvrdi da je certifikovana uistinu certifikovana?

Jednostavno! ENplus redovno ažurira globalnu bazu podataka svih certifikovanih kompanija na linku: https://www.enplus-pellets.eu/en-in/certifications-en-in/trader-en-in.html

Stoga se pridružite pokretima za očuvanje održivog razvoja kao i zaštiti “pluća planete” kupovinom isključivo ENplus certifikovanog peleta a koji naša kompanija ima u redovnoj ponudi!

SAMO SUNCE GRIJE BOLJE OD NAS!

Vaš drvosječa